Welkom bij Apotheek Craneveld

Het team van Apotheek Craneveld staat graag voor u klaar!

We vinden het belangrijk dat iedere gebruiker van medicijnen goed begeleid wordt. Met vragen kunt u op verschillende manieren bij ons terecht: via de website, telefonisch en via persoonlijk contact in de apotheek. Voor achtergrondinformatie over bijvoorbeeld medicijnen, de bijwerkingen, aandoeningen kunt u tevens terecht op onze website.

We heten u van harte welkom!

H.W. Coulen, Apotheker.

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

trifaroteen

Trifaroteen zorgt voor minder mee-eters en maakt de poriën vrij. Het zorgt ook voor een normale groei van de buitenste huidlaag en remt de ontsteking in de poriën van de huid.

Artsen schrijven het voor bij acne (puistjes en mee-eters) in het gezicht en/of op de rug of borst.

Wat doet trifaroteen en waarbij gebruik ik het?

Acne

Verschijnselen
Bij acne zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, de rug, schouders of borst. Acne kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vooral voor bij pubers en jongvolwassenen. 

Oorzaak
Bij acne zijn poriën in de huid van het gezicht, de rug, schouders of borst verstopt. Deze poriën zijn de openingen van talgkliertjes die in de huid zitten. Deze talgklieren maken talg, een vet waarmee de huid zichzelf beschermt.

In de pubertijd vinden er hormoonveranderingen plaats. Deze laten de buitenlaag van de huid sterker groeien. Ook zorgen ze ervoor dat er meer talg wordt gemaakt. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters. Door infectie van de porie met de acne-bacterie ontstaan ontstekingen. Dit merkt u aan puistjes en pukkels.

Soms zijn er andere oorzaken voor acne, zoals het gebruik van sommige medicijnen of hormoonveranderingen door een ziekte. Als u denkt dat de acne niet door de puberteit komt, is het verstandig uw arts te raadplegen.

Behandeling
Meestal schrijven artsen benzoylperoxide of tretinoïne voor bij acne. Wanneer dit bij erge acne onvoldoende helpt, kan de arts besluiten om een andere behandeling te proberen, zoals trifaroteen.

Werking
Trifaroteen zorgt voor minder mee-eters en maakt de poriën vrij. Het zorgt ook voor een normale groei van de buitenste huidlaag en remt de ontsteking in de poriën. 

Lees meer over acne . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Irritatie van de huid. 

    U kunt dan last hebben van jeuk. Zeer zelden ook van pijnlijk en brandend gevoel van de huid, droge huid, rode huid, zwelling en een andere kleur van de huid.

  • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. 

    • Dit kan jeuk, roodheid en erge verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring. 
    • Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. 
    • Krijgt u een erge reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Huiduitslag, jeuk en galbulten. Ook kunt u last krijgen van blaasjes op de huid.

    Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg bij huiduitslag uw arts.

  • Eczeem bij contact met irriterende stoffen.

    U merkt dit aan schilfering, bultjes en blaasjes en een rode huid. Dit gebeurt op de plek waar uw huid contact heeft met irriterende stoffen. Heeft u hier last van? Raadpleeg dan uw arts.

  • Eczeem door erge uitdroging van uw huid.

    • U merkt dit aan scheurtjes in uw huid. Dit komt vooral voor op de onderbenen. Zorg ervoor dat u voldoende blijft drinken. Ook kunt u een crème zonder geneesmiddel gebruiken om uw huid vochtig te houden. Doe dit vanaf het begin van uw behandeling. Raadpleeg uw apotheker hierover.
    • Heeft u hier alsnog last van? Raadpleeg dan uw arts.
  • Eczeem op de hoofdhuid. 

    U heeft dan last van een rode huid met erg veel schilfers. De schilfers kunnen zitten tussen uw haar, maar ook tussen wimpers en de wenkbrauwen. Soms komt het ook voor naast uw neus en in uw oren. Heeft u hier last van? Raadpleeg dan uw arts.

  • Kapotte mondhoeken

    U heeft dan scheurtjes in uw mondhoeken. Dit kan pijnlijk zijn. Heeft u hier erg veel last van? Raadpleeg dan uw arts.

  •  Blozen

  • Schilfering en zwelling van de oogleden.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik trifaroteen gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Dit medicijn is waarschijnlijk schadelijk voor de baby. Het zou mogelijk vaak miskramen en aangeboren afwijkingen bij de baby kunnen veroorzaken. Gebruikt u dit medicijn? Overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.

Als na overleg met uw arts blijkt dat u wel borstvoeding kunt geven: smeer dit medicijn in elk geval NIET op de borst of op/rond de tepels.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Crème
Gebruik dit medicijn alleen op uw gezicht, rug en/of borst.

Zorg dat dit medicijn niet in de ogen, neus, mond, op oogleden of in de buurt van wondjes komt. Dit kan beschadigingen geven. Breng dit medicijn niet aan op een beschadigde huid, eczeem of door de zon verbrande huid. Komt het per ongeluk toch in of rond het oog, de neus, mond of een wondje? Spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen.

Zorg ervoor dat uw huid schoon en droog is. Breng de crème DUN aan op de huid met puistjes en mee-eters.

  • Gebruikt u het op uw gezicht? Dan is 1 pompje van de crème genoeg.
  • Gebruikt u het op de bovenste deel van uw rug en borst? Dan zijn 2 pompjes van de crème genoeg. Smeert u het ook op uw midden rug en onderrug? Dan kunt u 3 pompjes gebruiken.
  • Gebruik NIET meer dan 4 pompjes van de crème op 1 dag.

Was direct na het aanbrengen uw handen.

Wanneer?
U gebruikt de crème 1 keer per dag in de avond voordat u gaat slapen.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet gebruiken. Als u het 3 maanden heeft gebruikt, zal uw arts kijken hoe goed het heeft gewerkt tegen de acne.