Welkom bij Apotheek Craneveld

Het team van Apotheek Craneveld staat graag voor u klaar!

We vinden het belangrijk dat iedere gebruiker van medicijnen goed begeleid wordt. Met vragen kunt u op verschillende manieren bij ons terecht: via de website, telefonisch en via persoonlijk contact in de apotheek. Voor achtergrondinformatie over bijvoorbeeld medicijnen, de bijwerkingen, aandoeningen kunt u tevens terecht op onze website.

We heten u van harte welkom!

H.W. Coulen, Apotheker.

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren heten ook wel visolie-vetzuren. Ze komen voor in vette vis en hebben een gunstig effect op de vetsamenstelling van het bloed.

Het wordt gebruikt bij te veel vet in het bloed, als een dieet onvoldoende helpt en andere cholesterolverlagers niet gebruikt kunnen worden. Het effect is echter niet zo groot.

Artsen adviseren het soms als voedingssupplement na een hartinfarct, samen met andere medicijnen om het cholesterol te verlagen.

Wat doet omega-3-vetzuren en waarbij gebruik ik het?

Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

Verschijnselen
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol is ook nodig om vetten te verwerken en door ons lichaam te vervoeren. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen.  

De lever maakt cholesterol, maar het wordt ook via voedsel opgenomen. Het bloed vervoert het cholesterol samen met vet als kleine bolletjes naar de lichaamscellen. Sommige bolletjes zijn nogal kleverig. Het cholesterol in deze bolletjes heet LDL-cholesterol. Als er teveel LDL-cholesterol in het bloed is, blijft dit aan de binnenkant van de bloedvaten plakken. Hierdoor kunnen de vaten vernauwen of verstopt raken. Dit heet atherosclerose (aderverkalking).
Atherosclerose vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

Oorzaak
Te veel slecht cholesterol of vet in ons bloed kan ontstaan als ons lichaam te veel cholesterol aanmaakt of als we te vet eten, of beide. Ook bestaat er een erfelijke vorm van te hoog cholesterol, die vooral in bepaalde families voorkomt.

Behandeling
Als u te veel vet in uw bloed heeft zal uw arts u adviseren om een dieet te houden. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen.
Als een dieet niet voldoende is, en als u veel kans heeft op hart- en vaatziekten, zal uw arts u een cholesterolverlager voorschrijven. Dit is in de meeste gevallen een ‘statine’.

Daarnaast kan uw arts u adviseren minstens 1 keer per week vette vis te eten, zoals makreel, zalm of haring. Of u kunt een voedingssupplement met omega-3-vetzuren gebruiken.  

Werking
Omega-3-vetzuren zijn zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren verlagen de hoeveelheid vet (triglyceriden) in het bloed. De hoeveelheid cholesterol in het bloed blijft meestal ongeveer gelijk, maar de verhouding tussen ‘slecht’ en ‘goed’ cholesterol verbetert enigszins. Omdat het effect niet zo groot is, wordt het vaak gecombineerd met cholesterolverlagers, zoals statines.

Lees meer over te hoog cholesterol- en/of vetgehalte . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Zure oprispingen, met de geur of smaak van vis.

    Dit middel wordt namelijk gemaakt uit visolie.

  • Andere maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping of juist diarree.

    Deze klachten kunt u verminderen door het middel bij het eten in te nemen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Huiduitslag, galbulten en jeuk.

    Het kan zijn dat u overgevoelig bent voor dit middel, maar dat hoeft niet. Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.

  • Hoofdpijn, duizeligheid.

  • Verandering van smaak.

  • Bloedneuzen

    Dat kan ontstaan als uw bloed door de omega-3-vetzuren minder goed stolt. Heeft u vaak een bloedneus? Raadpleeg dan uw arts.

  • Jicht. Dit merkt u meestal aan een pijnlijk gezwollen en rode grote teen.

    Neem contact op met uw arts als u hier last van krijgt.

  • Te veel glucose in uw bloed. Heeft u diabetes? Controleer dan vaker uw bloedglucose.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik omega-3-vetzuren gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Een of twee keer per week vette vis eten is veilig. Sommige voedingssupplementen bevatten echter heel veel omega-3-vetzuren. Deze kunt u beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is onbekend of grote hoeveelheden omega-3-vetzuren veilig zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Een of twee keer per week vette vis eten is veilig. Sommige voedingssupplementen bevatten echter heel veel omega-3-vetzuren. Deze kunt u beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of op de verpakking.

Wanneer?
Het beste kunt u dit middel innemen tijdens het eten. Dan heeft u minder kans op maagdarmklachten.

Hoe lang?
U kunt dit middel zo lang gebruiken als u wilt.